Sağlık emekçileri, Dr. Ersin Arslan'ın bir hasta yakını tarafından öldürülüşünün yıldönümünde sağlıkta yaşanan şiddete "Dur" demek için bugün greve çıktı.
İstanbul, İzmir, Mersin, Aydın, Ankara, Diyarbakır ve Hakkari olmak üzere birçok ilde grev yapan sağlık emekçileri kendilerine yönelik şiddetin sona ermesini ve sağlık sistemindeki sorunlarının giderilmesini istedi.
Sağlık emekçileri, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile aile sağlığı merkezlerinde acil hastalar ile kanser, diyaliz ve çocuk hastalar dışında sağlık hizmeti sunmadı.
ŞİŞLİ ETFAL'DE YÜZDE 100 KATILIM
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde greve yüzde 100 katılım sağlandı. Konferans salonu önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, Arslan anısına saygı duruşunda bulundu.
Sağlık emekçileri, "Bu şiddet sona ersin. Sağlıkta şidddee karşı g(ö)revdeyiz" yazılı pankart açtı, "Ersin Arslan'ı unutma unutturma", "Susma haykır şiddete başkaldır", "Sağlıkta performans ölüm demektir", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganlarını attı.
İstanbul Tabip Odası adına konuşan Hüseyin Acinikli, TBMM'yi acilen yasal önlemler almaya ve şiddete son verilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya çağırdı. Acinikli, "Böyle sağlık sistemi olmaz. bu şiddet sona ersin" dedi
Sağlık meslek örgütleri adına açıklama yapan Mihriban Emek, Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen şiddetin devam ettiğine dikkat çekti. AKP'nin sağlık politikaları nedeniyle hastalar ile sağlık emekçilerinin karşı karşıya geldiğini belirten Emek, ifade özgürlüğü karşısında yaşanan sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ile yeni istihdam modellerine dikkat çekti.
Emek, "Haklarımız, halkımızın ve çocuklarımızın sağlık hakkı için bugün hizmet vermiyoruz" dedi.
Açıklamadan sonra hastane bahçesinde yürüyüş yapan sağmık emekçileri, Çapa Tıp Fakültesi'ne hareket etti.
'BAŞKA ERSİNLER OLMASIN DİYE'
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde sabah saatlerinde iş bırakan sağlık emekçileri, Kemal Atay Anfisi'nde Dr. Ersin Arslan için anma yaptı. Saygı duruşunun ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, "Halkın yararına yapıldığı söylenen sağlık politikiları, nasıl halkın yararına oluyorsa, şiddete ve ölüme yol açıyor" dedi. "Başka Ersinler olmasın diye gereken değişikliklerin yapılmasını istiyoruz" diyen Gören, Arslan ve diğer sağlık emekçilerini saygıyla andıklarını söyledi.
TTB Başkanı Özdemir Aktan ise, 17 Nisan'ın bundan sonra Türkiye'de "Sağlıkta Şiddeti Kınama Günü" olarak anacaklarını duyurdu. "17 Nisan'ın dünyada da Sağlıkta Şiddeti Kınama Günü olarak kabul edilmesi için dünya tabip örgütlerine başvuruda bulunduk" dedi.
Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde de sağlık emekçileri sabah saat 08.30'da bahçede anma etkinliği düzenledi.
'GÜNDE EN AZ 100 HASTA BAKIYORUZ'
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde poliklinik girişinde toplanan sağlık emekçiler, burada açıklama yaptı. Osman Topçu sağlık emekçileri adına yaptığı açıklamada, sağlıkta artan şiddete karşı hükümeti adım atmaya çağırdı. Daha sonra A Blok önüne yürüyen emekçiler adına konuşan Dr. Fadime Kavak, "Sağlık Bakanlığı, bir doktora 45 hasta düştüğünü söylüyor. Ancak biz günde en az 100 hastaya bakıyoruz, dolayısıyla yeterli ilgi gösteremiyoruz" dedi. Sağlıkta özelleştirme politikaları nedeniyle halkın sağlık hakkından mahrum kaldığını belirten Kavak, "Sağlık hakkı için grevdeyiz" diye konuştu.
Sağlıkta şiddete karşı grevdeyiz" yazılı pankartın arkasında İl Sağlık Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçen sağlık çalışanları alkışlar, sloganlar ve ıslıklar eşliğinde Sultanahmet'te bulunan İl Sağlık Müdürlüğü'nün önüne geldi. Burada geçen yıl öldürülen Dr. Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından da "Yiğidim arslanım burada yatıyor" türküsünü hep bir ağızdan söylendi.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARI HERGÜN ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDA ŞİDDET GÖRMEYE DEVAM EDİYOR"
Burada yapılan basın açıklamasında, "Tam bir yıl oluyor. Dr. Ersin Arslan'ın Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti ancak sağlık çalışanları hergün ülkenin dört bir yanında şiddete, şiddet görmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi" denildi.
Çeşitli şehirlerde öldürülen ve şiddete maruz kalan doktorların isimlerinin okunduğu açıklama şu ifadelerle tamamlandı:
"Gördüğümüz şiddeti birkaç başlıkta özetlersek, hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve uslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi, yöneticilerin mobingi, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, siyasal şiddet, istihdam modelleri, iş yoğunluğu. Bunların dışında hergün bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını da sayabiliriz. Mücadelemiz şiddeti doğuran ve besleyen bu sisteme sağlıkta dönüşüm programına karşı onun için bugün grevdeyiz. Hükümeti şiddeti doğuran emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya, iş kolundaki sağlık meslek örgütleri ve sendikaları olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz. Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şiddet sona ersin."
Basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları olaysız bir şekilde dağıldı.
MERSİN
Mersin'de sağlık çalışanları, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölümünün birinci yıl dönümünde iş bıraktı.
Doktorlar ve hastane çalışanları sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek için Mersin Devlet Hastanesi'nin bahçesinde bir araya geldi. Türk Tabipler Birliği, Türk Biyokimya Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası, Dev Sağlık İş, Hasta ve Hasta Yakınları Derneği, Türk Hemşireler Derneği, Türk Ebeler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Sözü Sendikası ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı Çalışanları Derneği üyelerinden oluşan yaklaşık 250 kişi, sloganlar atarak yürüyüşe geçti.
Polisler, Kuvayi Milliye Caddesi'nde ilerleyen grubun trafiği aksattığı gerekçesiyle kaldırımdan yürümesini istedi. Bunun üzerine grup ile polis arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın büyümesi üzerine eylemciler, yolda oturma eylemi yaptı.
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Galip Kırıcı, polis müdürleri ile bir süre konuştu. Polislerin grubu toplu halde yürütmeyeceğini söylemesi üzerine sağlıkçılar gruplara bölünerek Atatürk Caddesi’ne geçti. Buraya gelindiğinde Dr. Galip Kırıcı, bir konuşma yaparak sağlıkta yaşanan sorunlara değindi. Konuşmanın ardından eylem sona erdi.
AYDIN
Türkiye genelinde sağlıkta şiddet ve sorunlara dikkat çekmek için bugün yapılan eylem kapsamında Aydın’da da hekimler ve sağlık çalışanları iş bıraktı. Uyarıları dikkate alan vatandaşın hastaneye gelmemesi nedeniyle herhangi bir yoğunluk yaşanmadı. Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, "Ülkemizin dört bir yanında şiddet olayları devam ediyor. Hastane ayrımı yapmadan, cinsiyet ayrımı yapmadan şiddet olayları sürüyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi uygulanan sağlık politikalarıdır" dedi.
Aydın Tabip Odası tarafından 17 Nisan 2012’de Gaziantep'te hasta yakınları tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ı anmak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ve sorunlara dikkati çekmek amacıyla düzenlenen eylem kapsamında başta Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ndekiler olmak üzere hekimler ve sağlık çalışanları 1 günlüğüne iş bıraktı. Poliklinikler önünde gerçekleşen eyleme Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.
BURSA
Bursa'da sağlık çalışanları, geçtiğimiz yıl 17 Nisan'da Gaziantep'te bir hasta yakınının bıçaklı saldırısında hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'ı andı. İş bırakma eylemi yapan sağlıkçılar, metroya binerek vatandaşlara yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bursa Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Kayhan Pala, 17 Nisan'ı sağlık çalışanları için yas günü ilan ettiklerini söyledi. 17 Nisan 2012'de, Dr.Ersin Arslan'ın öldürülmesiyle, sağlıkta şiddetin cinayete dönüştüğünü açıklayan Pala, "Ölümün birinci yılında sağlık şehidimizi anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için bugünü 'yas günü' olarak ilan ettik. Meslektaşımızın öldürülmesinin ardından tam bir yıl geçti ama o günden bugüne değişen bir şey yok. Sağlık çalışanlarına yapılan şiddetin önlenmesi için ciddi bira dım atılmadı. Hamile doktorlar şiddete uğruyor, hemşireler saçlarından sürüklenip yoğun bakımlık oluyor. 112 çalışanlarına saldırılar devam ediyor . Hekimler artık güne, 'Bakalım bugün nasıl bir saldırıya mağruz kalacağız' diye düşünerek başlıyorlar" dedi.
BODRUM
Gaziantep'te geçen yıl bir hasta yakını tarafından bıçaklanan Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde, Bodrum Devlet Hastanesi sağlık çalışanları iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Türkiye genelinde düzenlenen “Sağılıkta Şiddete, Şiddeti Doğuran ve Besleyen Sağlık Sistemine Karşı Mücadele İçin G(ö)revdeyiz” eylemine destek veren sağlık çalışanları, acil, kanser ile diyaliz hastaları, çocuklar, gebeler ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunmayacaklarını ifade etti.
Sağlık çalışanları adına konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, “Ortada sağlık çalışanları ve hastalarla yakınlarını karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren, performans uygulaması var. Hemşirelerde 56, asistan hekimlerde 64 saate kadar uzayan mesailer var. Hükümet, siyasetçiler ve yöneticilerin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren kışkırtıcı üslubu ve açıklamaları var. Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var” dedi.
Sağlık çalışanları, hastalardan destek beklediklerini belirtip, eylemin nedenini ve isteklerini anlatan bilgilendirme broşürleri dağıttı. Bodrum Devlet Hastanesi'ne tedavi için gelen bazı hastalar sağlık çalışanlarına destek verirken, bazıları tepki gösterdi.
HAKKARİ
Hakkari'de, KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerine dikkat çekmek için bugün sağlık kuruluşlarında hizmet vermeyeceklerini duyurdu. SES Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Resul Tertimiz, sağlık emekçilerine yönelik yapılan saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi.
Hakkari Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen gruba, kenteki sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Bir günlük grev, geçen yıl Gaziantep Devlet Hastanesi’nde hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen 30 yaşındaki Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan’ın anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. SES adına yapılan basın açıklaması Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Resul Tertimiz tarafından okundu. Dr. Tertemiz, "Dr. Ersin Arslan, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovduğu sağlık çalışanı. Emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının... Bildiklerimizden sadece bir kaçıdır bunlar. Sağlık emekçilerine yapılan tüm bu saldırıları kınıyoruz" dedi.
YALOVA
Yalova Devlet Hastanesi’ndeki sağlık çalışanları Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ı 1'inci ölüm yıl dönümünde andı. Basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen üyeleri, sağlıkta şiddete dikkat çekti.
Açıklamaların ardından sağlık çalışanları sağlık çalışanlarına şiddeti alkışlarla protesto etti. Fuat Zilelioğlu Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan sağlık çalışanları da protesto eylemine katıldı. Yalova Aile Hekimleri Derneği adına burada bir açıklama yapan Aysun Kotan, “Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası’nı çıkarmakta direniyor. TBMM’de kurulan Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu 1 yıldır raporunu yazmıyor. Hükümet seyretmeye devam ediyor. Sağlık çalışanlarını hastalara kırdıranlar, mesleki itibarımızı yok edenler, kendi başarılarını gizlemek için bizleri hedef gösterenler suçlu sizsiniz" diye konuştu.
Sağlık emekçileri, devlet hastaneleri, eğitim ve araştırma hastaneleri ile aile sağlığı merkezlerinde acil hastalar ile kanser, diyaliz ve çocuk hastalar dışında sağlık hizmeti sunmadı.
ŞİŞLİ ETFAL'DE YÜZDE 100 KATILIM
Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde greve yüzde 100 katılım sağlandı. Konferans salonu önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, Arslan anısına saygı duruşunda bulundu.
Sağlık emekçileri, "Bu şiddet sona ersin. Sağlıkta şidddee karşı g(ö)revdeyiz" yazılı pankart açtı, "Ersin Arslan'ı unutma unutturma", "Susma haykır şiddete başkaldır", "Sağlıkta performans ölüm demektir", "Susma sustukça sıra sana gelecek" sloganlarını attı.
İstanbul Tabip Odası adına konuşan Hüseyin Acinikli, TBMM'yi acilen yasal önlemler almaya ve şiddete son verilmesi için gerekli düzenlemeleri yapmaya çağırdı. Acinikli, "Böyle sağlık sistemi olmaz. bu şiddet sona ersin" dedi
Sağlık meslek örgütleri adına açıklama yapan Mihriban Emek, Dr. Ersin Arslan'ın öldürülmesinin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen şiddetin devam ettiğine dikkat çekti. AKP'nin sağlık politikaları nedeniyle hastalar ile sağlık emekçilerinin karşı karşıya geldiğini belirten Emek, ifade özgürlüğü karşısında yaşanan sürgün, soruşturma, gözaltı ve tutuklamalar ile yeni istihdam modellerine dikkat çekti.
Emek, "Haklarımız, halkımızın ve çocuklarımızın sağlık hakkı için bugün hizmet vermiyoruz" dedi.
Açıklamadan sonra hastane bahçesinde yürüyüş yapan sağmık emekçileri, Çapa Tıp Fakültesi'ne hareket etti.
'BAŞKA ERSİNLER OLMASIN DİYE'
İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nde sabah saatlerinde iş bırakan sağlık emekçileri, Kemal Atay Anfisi'nde Dr. Ersin Arslan için anma yaptı. Saygı duruşunun ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Taner Gören, "Halkın yararına yapıldığı söylenen sağlık politikiları, nasıl halkın yararına oluyorsa, şiddete ve ölüme yol açıyor" dedi. "Başka Ersinler olmasın diye gereken değişikliklerin yapılmasını istiyoruz" diyen Gören, Arslan ve diğer sağlık emekçilerini saygıyla andıklarını söyledi.
TTB Başkanı Özdemir Aktan ise, 17 Nisan'ın bundan sonra Türkiye'de "Sağlıkta Şiddeti Kınama Günü" olarak anacaklarını duyurdu. "17 Nisan'ın dünyada da Sağlıkta Şiddeti Kınama Günü olarak kabul edilmesi için dünya tabip örgütlerine başvuruda bulunduk" dedi.
Haydarpaşa Numune Hastanesi'nde de sağlık emekçileri sabah saat 08.30'da bahçede anma etkinliği düzenledi.
'GÜNDE EN AZ 100 HASTA BAKIYORUZ'
Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde poliklinik girişinde toplanan sağlık emekçiler, burada açıklama yaptı. Osman Topçu sağlık emekçileri adına yaptığı açıklamada, sağlıkta artan şiddete karşı hükümeti adım atmaya çağırdı. Daha sonra A Blok önüne yürüyen emekçiler adına konuşan Dr. Fadime Kavak, "Sağlık Bakanlığı, bir doktora 45 hasta düştüğünü söylüyor. Ancak biz günde en az 100 hastaya bakıyoruz, dolayısıyla yeterli ilgi gösteremiyoruz" dedi. Sağlıkta özelleştirme politikaları nedeniyle halkın sağlık hakkından mahrum kaldığını belirten Kavak, "Sağlık hakkı için grevdeyiz" diye konuştu.
Sağlıkta şiddete karşı grevdeyiz" yazılı pankartın arkasında İl Sağlık Müdürlüğü'ne doğru yürüyüşe geçen sağlık çalışanları alkışlar, sloganlar ve ıslıklar eşliğinde Sultanahmet'te bulunan İl Sağlık Müdürlüğü'nün önüne geldi. Burada geçen yıl öldürülen Dr. Ersin Arslan için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından da "Yiğidim arslanım burada yatıyor" türküsünü hep bir ağızdan söylendi.
"SAĞLIK ÇALIŞANLARI HERGÜN ÜLKENİN DÖRT BİR YANINDA ŞİDDET GÖRMEYE DEVAM EDİYOR"
Burada yapılan basın açıklamasında, "Tam bir yıl oluyor. Dr. Ersin Arslan'ın Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti ancak sağlık çalışanları hergün ülkenin dört bir yanında şiddete, şiddet görmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi" denildi.
Çeşitli şehirlerde öldürülen ve şiddete maruz kalan doktorların isimlerinin okunduğu açıklama şu ifadelerle tamamlandı:
"Gördüğümüz şiddeti birkaç başlıkta özetlersek, hasta ve hasta yakınlarının şiddeti, bakanlığın, hükümetin ve idarecilerin dil ve uslubu, uygulanan sağlık politikalarının etkisi, yöneticilerin mobingi, atanmışların ve seçilmişlerin uyguladığı şiddet, siyasal şiddet, istihdam modelleri, iş yoğunluğu. Bunların dışında hergün bulaşıcı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybeden sağlık çalışanlarını da sayabiliriz. Mücadelemiz şiddeti doğuran ve besleyen bu sisteme sağlıkta dönüşüm programına karşı onun için bugün grevdeyiz. Hükümeti şiddeti doğuran emekçileri ve halkı mağdur eden bu sistemi ortadan kaldırmaya, iş kolundaki sağlık meslek örgütleri ve sendikaları olarak birlikte çözüm üretmeye davet ediyoruz. Böyle sağlık sistemi olmaz. Bu şiddet sona ersin."
Basın açıklamasının ardından sağlık çalışanları olaysız bir şekilde dağıldı.
MERSİN
Mersin'de sağlık çalışanları, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan'ın ölümünün birinci yıl dönümünde iş bıraktı.
Doktorlar ve hastane çalışanları sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti protesto etmek için Mersin Devlet Hastanesi'nin bahçesinde bir araya geldi. Türk Tabipler Birliği, Türk Biyokimya Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası, Dev Sağlık İş, Hasta ve Hasta Yakınları Derneği, Türk Hemşireler Derneği, Türk Ebeler Derneği, Tüm Radyoloji Teknisyenleri ve Teknikerleri Derneği, Türk Medikal Radyoteknoloji Derneği, Türk Psikologlar Derneği, Sağlık ve Sosyal Hizmet Çalışanlarının Sözü Sendikası ve Sağlık Hizmetleri Sınıfı Çalışanları Derneği üyelerinden oluşan yaklaşık 250 kişi, sloganlar atarak yürüyüşe geçti.
Polisler, Kuvayi Milliye Caddesi'nde ilerleyen grubun trafiği aksattığı gerekçesiyle kaldırımdan yürümesini istedi. Bunun üzerine grup ile polis arasında tartışma yaşandı. Tartışmanın büyümesi üzerine eylemciler, yolda oturma eylemi yaptı.
Mersin Tabip Odası Başkanı Dr. Galip Kırıcı, polis müdürleri ile bir süre konuştu. Polislerin grubu toplu halde yürütmeyeceğini söylemesi üzerine sağlıkçılar gruplara bölünerek Atatürk Caddesi’ne geçti. Buraya gelindiğinde Dr. Galip Kırıcı, bir konuşma yaparak sağlıkta yaşanan sorunlara değindi. Konuşmanın ardından eylem sona erdi.
AYDIN
Türkiye genelinde sağlıkta şiddet ve sorunlara dikkat çekmek için bugün yapılan eylem kapsamında Aydın’da da hekimler ve sağlık çalışanları iş bıraktı. Uyarıları dikkate alan vatandaşın hastaneye gelmemesi nedeniyle herhangi bir yoğunluk yaşanmadı. Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, "Ülkemizin dört bir yanında şiddet olayları devam ediyor. Hastane ayrımı yapmadan, cinsiyet ayrımı yapmadan şiddet olayları sürüyor. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi uygulanan sağlık politikalarıdır" dedi.
Aydın Tabip Odası tarafından 17 Nisan 2012’de Gaziantep'te hasta yakınları tarafından öldürülen Dr. Ersin Arslan’ı anmak, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete ve sorunlara dikkati çekmek amacıyla düzenlenen eylem kapsamında başta Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Uygulama ve Araştırma Hastanesi’ndekiler olmak üzere hekimler ve sağlık çalışanları 1 günlüğüne iş bıraktı. Poliklinikler önünde gerçekleşen eyleme Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Eralp Atay, SES Aydın Şube Başkanı Eyüp Curun, hekimler ve sağlık çalışanları katıldı.
BURSA
Bursa'da sağlık çalışanları, geçtiğimiz yıl 17 Nisan'da Gaziantep'te bir hasta yakınının bıçaklı saldırısında hayatını kaybeden Dr. Ersin Arslan'ı andı. İş bırakma eylemi yapan sağlıkçılar, metroya binerek vatandaşlara yaşadıkları sıkıntıları anlattılar.
Gazetecilere açıklamalarda bulunan Bursa Tabipler Odası Başkanı Prof. Dr. Kayhan Pala, 17 Nisan'ı sağlık çalışanları için yas günü ilan ettiklerini söyledi. 17 Nisan 2012'de, Dr.Ersin Arslan'ın öldürülmesiyle, sağlıkta şiddetin cinayete dönüştüğünü açıklayan Pala, "Ölümün birinci yılında sağlık şehidimizi anmak ve sağlıkta şiddete dikkat çekmek için bugünü 'yas günü' olarak ilan ettik. Meslektaşımızın öldürülmesinin ardından tam bir yıl geçti ama o günden bugüne değişen bir şey yok. Sağlık çalışanlarına yapılan şiddetin önlenmesi için ciddi bira dım atılmadı. Hamile doktorlar şiddete uğruyor, hemşireler saçlarından sürüklenip yoğun bakımlık oluyor. 112 çalışanlarına saldırılar devam ediyor . Hekimler artık güne, 'Bakalım bugün nasıl bir saldırıya mağruz kalacağız' diye düşünerek başlıyorlar" dedi.
BODRUM
Gaziantep'te geçen yıl bir hasta yakını tarafından bıçaklanan Dr. Ersin Arslan'ın ölüm yıl dönümünde, Bodrum Devlet Hastanesi sağlık çalışanları iş bırakma eylemi gerçekleştirdi. Türkiye genelinde düzenlenen “Sağılıkta Şiddete, Şiddeti Doğuran ve Besleyen Sağlık Sistemine Karşı Mücadele İçin G(ö)revdeyiz” eylemine destek veren sağlık çalışanları, acil, kanser ile diyaliz hastaları, çocuklar, gebeler ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti sunmayacaklarını ifade etti.
Sağlık çalışanları adına konuşan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Fikret Mert Acar, “Ortada sağlık çalışanları ve hastalarla yakınlarını karşı karşıya getiren akıl dışı bir sağlık sistemi var. Ödeme güvencesini tamamen yitirmiş, çalışanları birbirine düşüren, sağlıkta kaliteyi düşüren, performans uygulaması var. Hemşirelerde 56, asistan hekimlerde 64 saate kadar uzayan mesailer var. Hükümet, siyasetçiler ve yöneticilerin sağlık çalışanlarını itibarsızlaştıran, küçük düşüren, hedef gösteren kışkırtıcı üslubu ve açıklamaları var. Tüm bunların sonucunda bozuk bir sağlık sistemi, tedavi olamayan hastalar, çalışanlara yönelmiş öfke ve şiddet var” dedi.
Sağlık çalışanları, hastalardan destek beklediklerini belirtip, eylemin nedenini ve isteklerini anlatan bilgilendirme broşürleri dağıttı. Bodrum Devlet Hastanesi'ne tedavi için gelen bazı hastalar sağlık çalışanlarına destek verirken, bazıları tepki gösterdi.
HAKKARİ
Hakkari'de, KESK'e bağlı Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şubesi, sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemlerine dikkat çekmek için bugün sağlık kuruluşlarında hizmet vermeyeceklerini duyurdu. SES Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Resul Tertimiz, sağlık emekçilerine yönelik yapılan saldırıları şiddetle kınadıklarını söyledi.
Hakkari Devlet Hastanesi önünde bir araya gelen gruba, kenteki sivil toplum kuruluşları da destek verdi. Bir günlük grev, geçen yıl Gaziantep Devlet Hastanesi’nde hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen 30 yaşındaki Göğüs Cerrahisi Uzmanı Dr. Ersin Arslan’ın anısına 1 dakikalık saygı duruşu ile başladı. SES adına yapılan basın açıklaması Yönetim Kurulu Üyesi Dr. Resul Tertimiz tarafından okundu. Dr. Tertemiz, "Dr. Ersin Arslan, Gaziantep'te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak katledildi. Aradan bir yıl geçti, ancak sağlık çalışanları her gün ülkenin dört bir yanında şiddet görmeye devam ediyor. Son bir yıl içinde genç bir sağlık emekçisi Dr. Melike Erdem sisteme isyanını kendi canıyla ödedi. Diyarbakır Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde Yoğun Bakım Hemşiresi Rabia Önal öldüresiye dövüldü. Kaymakamın dövdüğü doktor, hastane müdürünün kovduğu sağlık çalışanı. Emniyet güçleri ve başhekimlerin saldırısı, hasta ve hasta yakınlarının... Bildiklerimizden sadece bir kaçıdır bunlar. Sağlık emekçilerine yapılan tüm bu saldırıları kınıyoruz" dedi.
YALOVA
Yalova Devlet Hastanesi’ndeki sağlık çalışanları Gaziantep’te bir hasta yakını tarafından bıçaklanarak öldürülen Dr. Ersin Arslan’ı 1'inci ölüm yıl dönümünde andı. Basın açıklaması yapan Türk Sağlık-Sen üyeleri, sağlıkta şiddete dikkat çekti.
Açıklamaların ardından sağlık çalışanları sağlık çalışanlarına şiddeti alkışlarla protesto etti. Fuat Zilelioğlu Aile Sağlığı Merkezi’nde görev yapan sağlık çalışanları da protesto eylemine katıldı. Yalova Aile Hekimleri Derneği adına burada bir açıklama yapan Aysun Kotan, “Sağlık Bakanlığı Sağlıkta Şiddeti Önleme Yasası’nı çıkarmakta direniyor. TBMM’de kurulan Sağlıkta Şiddeti Araştırma Komisyonu 1 yıldır raporunu yazmıyor. Hükümet seyretmeye devam ediyor. Sağlık çalışanlarını hastalara kırdıranlar, mesleki itibarımızı yok edenler, kendi başarılarını gizlemek için bizleri hedef gösterenler suçlu sizsiniz" diye konuştu.
yurtgazetesi.com.tr
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder