23 Ekim 2013 Çarşamba

BATICI VE PİYASACI PARTİLERİN SOSYAL GÜVENLİK DÜŞMANLIĞI



Emperyalist merkezlerden Türkiye’ye uzanan kamu düşmanlığı, yabancı sermayeye hayranlık ve yabancı tekellerin, büyük sermayenin egemenliğini amaçlayan piyasa ekonomisi, hemen bütün partilerin temel amacı oldu. Atatürkçü, milliyetçi, ya da dinci ifadelerle karşımıza çıkanların temel amaçları ortaklaştı. Sosyal güvenlik ve sağlık konusunda da, emperyalistlerin emirlerini programlarına yazdılar. Daha fazla söze gerek yok. Partilerin belgelerinden okuyalım ne dediklerini;
AKP - ‘‘Özel sektörün sağlık alanına yatırım yapması özendirilecektır.’’ (Acil Eylem Planı) - ‘‘Özel sağlık ve hayat sigorta şirketleri yaygınlaştırılacak ve teşvik edilecektir.’’ (Parti Programı) - ‘‘…sağlık sektörüne rekabet getirilecektir. Sağlık hizmetinin sunumu ile finansmanı birbirinden ayrılacaktır. Sağlık sigortası, uzun vadeli sigorta kollarından çıkarılacaktır. Prim karşılığı olmayan ödemeler kaldırılacaktır. Uzun vadeli sigorta programları ile kısa vadeli programlar birbirlerinden ayrılacaktır.’’ (58. Hükümet Programı) - ‘‘Hastane yönetimlerini idari ve mali bakımdan özerk bir yapıya kavuşturacağız’’ ‘‘SSK hastalarının ilaçlarını anlaşmalı serbest eczanelerden alabilmeleri imkanını getirdik…’’ (2007 Seçim Bildirgesi s.83)
CHP - ‘‘Arzu edenler "Özel Sağlık Sigortaları" kapsamında yer alabilecek; Sağlık hizmetlerinin, … "döner sermaye" uygulamasıyla güçlendirilmesi… sağlanacaktır. Özel girişimcilerin sağlık sektörüne yapacağı yatırımlar gerekli ölçüde özendirilecek.’’ (Parti Programı) - ‘‘Özel emeklilik fonlarını, sistemin tamamlayıcı bir unsuru sayacağız.’’ (2002 Seçim Bildirgesi)
MHP - ‘Serbest Sağlık Bölgeleri’ oluşturularak… sağlık turizmi yoluyla turizm gelirlerimiz arttırılacaktır. Bu amaçla, özellikle turizm bölgelerindeki kamu arazi ve tesisleri tahsis edilecektir. Yurt dışındaki özel sağlık kuruluşlarının bu bölgelerde kurulacak şirketlere verilmesi suretiyle de doğrudan yabancı sermaye girişi ve müşteri garantisi sağlanacaktır. Serbest Sağlık bölgeleri, ilaç ve kimya sanayisini de geliştirecektir.’’ - ‘‘Esnek çalışma yöntemleri uygulamaya konulacak’’ - ‘‘Performansa göre ilişki kuran bir ücret sistemi oluşturulacaktır’’ (2007 Seçim Bildirgesi)
DYP – DP - ‘‘Kamu hastahaneleri özerkleştirilecek ve özelleştirilecektir. Kamu hastane işletmeyecek, özel sektör teşvik edilecek (vergi teşviği, irtifak hakkı, hizmet satınalma modeline geçiş ile harcanana değer sağlık hizmeti). Sosyal Güvenlik Kurumları yeniden yapılandırılacaktır. İsteğe bağlı bir sistem olarak özel ve munzam sigortacılık desteklenecektir. Emekli Sandığı, SSK ve Bağ-Kur tek sosyal sigorta kurumu olarak birleştirilecektir. Çalışanların emeklilik işlemlerinin ve tasarruflarının özel sigorta şirketleri veya özel emeklilik tonları aracılığı ile yürütülmesi ve değerlendirilmesi özendirilecektir.” - “Özel sağlık sigortacılığı desteklenecek”…(kamu sağlık sigortacılığı modelinden, özel sağlık sigortacılığı modeline geçiş)’’ (Parti Programı)
Genç Parti ‘‘Özel sağlık sigortalarının oluşturulması, devlet ve sigorta hastanelerinin vakıflara ve özel kuruluşlara devredilmesi, sağlık hizmetlerinin profesyonel biçimde yerine getirilmesi sağlanacak’’ (Parti Programı)
RP ve SP - ‘‘Özel sağlık sigortalarından sigorta hizmeti satın alınacak, sağlık hizmetleri, Sağlık Bakanlığı, yerel yönetimler, vakıflar ve özel sektör tarafından verilecek; özel sektör ve vakıflar, sağlık yatırımları yapmaları için teşvik edilecektir. Özel sektörün ve vakıfların hizmet götüremediği yerlerde kamu ve yerel yönetimlerin hizmet vermesi sağlanacaktır. Sağlık Bakanlığı, personel, yönetim, organizasyon ve hizmet sunumu bakımından politikalar geliştirme, plânlamalar yapma, standart koyma ve denetleme görevi yapacaktır. Bakanlık özel sektör, vakıf ve yerel yönetimlerce yeterince sağlık hizmeti verilemeyen yerlere sağlık hizmeti götürmekle yükümlü olacaktır.’’ (SP Programı) - ‘‘Sağlık sigortası sisteminin yaygınlaştırılmasına paralel olarak, hastaneler özelleştirilecektir. Çalışanların emeklilik işlemlerinin ve tasarruflarının özel sigorta şirketleri ve özel emeklilik fonları aracılığı ile yürütülmesi özendirilecektir.’’ (Necmettin Erbakan’ın Başbakan olarak Mecliste okuduğu Hükümet Programı 1996)
BBP -‘‘Sağlık konusu aynı zamanda hayri bir iş olması nedeniyle vakıflar devreye sokulacaktır.’’ (Parti Programı)
DTP - ‘‘ Genel güvenlik, ulaşım, gümrük ve dış ilişkiler dışındaki tüm hizmetler merkezi yapıdan yetki devri ve paylaşımı yöntemiyle yerel yönetimlere devredilecek… Sağlık, eğitim, sosyal güvenlik konut ve çevre gibi alanlarda merkezi hükümet makro hedefleri ve genel standartları belirleyecek, kamu hizmetlerinin sunumunu ise yerel yönetimlere bırakacaktır.’’ -Özel sağlık merkezi açmak isteyen girişimciler engellenmeyecek…’’ (Parti Programı) Gördünüz, okudunuz. Koro halindeler. Reklamdaki gibi, “Yok aslında birbirimizden farkımız, ama biz Osmanlı Bankasıyız” diyorlar. Farklıymış gibi görünen partiler, aynı amacı programlarına yazmakla kalmadılar, iktidara geldiklerinde uyguladılar, iktidardaki Batıcı partinin kamuculuğu yıkım planını desteklediler ya da sessiz kaldılar. Devam edeceğiz. Aydınlık Gazetesi / 23 Ekim 2013

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder